Bağırsak Florası

Otoimmün hastalıklar, allerjik hastalıklar, kilo sorunları, diyabet, depresyon, kişilik bozuklukları, uyku problemleri, allerjik hastalıklar, egzema, kemik ve eklem hastalıklarında barsak florası bozulmuştur.

Barsak florasında yaşayan bakterilere probiyotik  bakteriler denir. Floranın %80-85’ini oluştururlar. %10-20 kadarı da  zararlı bakteriler ve mantarlardır.

Probiyotik bakteriler;

  • Zararlı etkenlere karşı vücudumuzu korurlar.
  • Barsaktan zararlı maddelerin emilimini engellerler.
  • K 2  vitamini ve B vitaminlerinin sentezini yaparlar.
  • Mutluluk hormonu denilen Serotoninin %80’i barsakta sentezlenir.
  • Bağışıklık sistemimizin iyi çalışmasını kontrol ederler.
  • Bağırsak mukozası için gerekli enerjiyi üretirler.
  • İlaçlar, karbonhidratı bol gıdalar, alkol, hormonlu hayvansal gıdalar, paketlenmiş gıdalardaki katı maddeleri, artık deterjanlar, içme suyundaki klor ve buna benzer pek çok sebep barsak florasını olumsuz etkiler.
  • Florayı yeniden düzenlemenin tek yolu ise beslenmeyi düzenlemektir.
  • Günümüzde GAP’s diyeti olarak önerilen diyette başlangıçta kemik suları ile bütünlüğünü kaybetmiş olan barsak epiteli yapılandırılır. Epiteli yapılandırmada hemen probiyotik ürünler, kefir, vs.vermek doğru olmaz. Önce epitel yapılandırılır. Arkasından sirke, turşu, kefir probiyotik ürünler verilir.

Hemen probiyotiklere başlamak toprağı havalandırıp, hazırlamadan tohum ekmeye benzer.

Bu diyette gıdalar kademeli bir şekilde yavaş yavaş beslenmeye eklenir.